Friday, 10 May 2013

Petanda Orang Sakit Mental


Kajian pakar mendapati budaya mengambil gambar makanan sebelum dimuat naik ke dalam laman sosial adalah disebabkan gangguan mental.



Adakah anda selalu mengambil gambar makanan yang dihidang atau dimasak dan memasukkan foto tersebut ke dalam laman sosial atau internet ? 

Jika selalu, anda mungkin mengalami masalah psikologi kerana satu kajian pakar mendapati, kecenderungan individu mengambil dan menyiarkan gambar makanan mereka disifatkan sebagai " sakit mental " .

Ketua Psikiatri Hospital Kolej Wanita di Universiti Toronto berkata, kegilaan orang ramai berbuat demikian bukan sahaja satu perkara yang menjengkelkan, malah petanda bagi masalah psikologi.

Kegilaan menyiarkan gambar makanan atau dikenali sebagai " foodstagramming " merupaka trend mengambil gambar makanan dan memuat naik foto itu ke dalam Instagram atau Twitter. 

Tabiat tersebut menjadi sangat popular sehingga menyebabkan sesetengah restoran tidak membenarkan pelanggan mereka mengambil gambar makanan yang disediakan.


" Kita sepatutnya mengambil gambar yang penting dan bermakna untuk diri kita, namun bagi segelintir orang, makanan menjadi perkara utama buat mereka sehingga menjadi obses "


* Sumber : Utusan Malaysia


- Thanks for Reading . Do Like and Comment :) -

7 orang support Anna :):

Nao Mei said...

wah...bahaya nie...takut pula rasanya

cik yaya said...

hahaha..kiranya cik yaya ni pun tergolong lah ye??hehe..penah gak upload gambar makanan

Baiyah said...

hoho~~~ saya selalu juga upload gambar mknn2..hihi..agak tersentak baca kajian nie..hihi..

Siti Ruzana said...

Hahah kan, takut ann sebab anna pun kadang ade jugak upload gambar makanan ni. Hoho

Isabel Diaz said...

HAHAHA.. BIAR BETUL.. NASIB BAIK SAYA BUKAN MACAM TU..

AiSyA LiEzA said...

hehehee xD mcm2 isu fb skrg nih xD

Nao Mei said...

Cik akak datang nak jemput Join GA cik akak...


http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/2013/05/simple-giveaway-bintang-mencari-cinta.html

Post a Comment

ORIGINAL BLOG AND COPYRIGHT by SITI RUZANA