Saturday, 9 February 2013

Jerawat + Perempuan = Tidak Dapat Dipisahkan

Ya Allah elakkan laa jerawat macam ni :(
Hai Assalamualaikum :) Harini Anna nak post entry pasal JERAWAT ! Ade sebab kenapa Anna tarok tanda seru tuh. Tu semua sebab muka Anna ni dah melahirkan sebiji jerawat kat dahi Anna. Anna pelik betol laaa. Dulu time sekolah, susah nak jumpa jerawat kat muka Anna ni. Tapi bile dah jadi penganggur ni, makin berani plak jerawat ni datang singgah. Taksuke taksuke taksuke >< Yang sakit hati nye ni, jerawat ni muncol bile akak Anna nak tunang Isnin ni. Perlu ke jerawat ni buat macam ni kat Anna? Huh sedih betol laa hidop --' At first tuh Anna mang tak perasan langsung ade jerawat muncol ni. Anna taw mase dahi Anna ni terhantuk   terciom dinding. Ya Allah mase tuh Allah jea tahu sakit dia tuh macam mana. Punyalah berdenyut-denyut kepala ni macam nak pengsan jea. Bile tengok cermin barulah tahu ade something yang tak diundang dah datang kat muka Anna ni. Pasal ape Anna kecoh sangat pasal jerawat ni, pasalnye ni jerawat Anna yang first datang setelah 17 tahun takde jerawat -.- Thats why laa Anna jakon giler dengan jerawat ni >< Yang paling sadis bile Anna nak sujud time sembahyang tu, pehh memang jerawat ni pandai cari port kan >< Hish! Anna punye takot pasal jerawat ni, sampaikan Anna search kat AtokGoogle pasal jerawat ni. Anna nak taw sebab-sebabnye, so nanti Anna boleh laa elakkan daripada jerawat ni beranak-pinak kat muka Anna ni. So ni ape yang Anna dapat laa. 

Berikut adalah beberapa tips yang boleh diamalkan untuk mengurangkan atau mengelak jerawat :


  • Ambil wudu' sebelum tidur.
  • Pastikan diri berwudu' sepanjang masa.
  • Elakkan diri daripada tekanan.
  • Pastikan anda mempunyai rehat dan tidur yang cukup.
  • Elakkan daripada memicit jerawat dengan kuku kerana ia akan menyebabkan jerawat menjadi bengkak, merah dan berparut (radang).
  • Berdisiplin dalam menggunakan pencuci muka dan ubat.
  • Pastikan pencuci muka anda betul-betul sesuai dengan kulit muka.
  • Pastikan tangan anda sentiasa bersih kerana jika tangan kotor (mempunyai bakteria), maka ia akan memindahkan bakteria ke muka apabila anda menyentuh muka.
  • Pastikan kain pengelap muka anda sentiasa bersih dan lembut.
  • Lindungi kulit dari sinar matahari kerana ia akan meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat.
  • Kurangkan makanan yang pedas, berminyak dan berkalori.
  • Elakkan dari membuat atau memikirkan perkara-perkara yang boleh menaikkan ghairah nafsu.
  • Pastikan muka anda benar-benar bersih selepas memakai mekap.


    ** Harap ape yang Anna share ni dapat menghalang tetamu yang tak di undang dari bertandang di muka kita laa yea :) Ingat jerawat ni bukan kat perempuan jea, kat lelaki pun ade jugak ea. Kadang tu, jerawat lelaki yang lagi terok dari pompuan. So Renung-renungkan & Selamat Beramal ;) Hahah :D Okay laa ni jea ape yang Anna nak share harini. Byee Assalamualaikum :)









- Thanks for Reading . Do Like and Comment :) -

5 orang support Anna :):

Alia Az said...

nice tips dear ! =)

Siti Ruzana said...

hehe thanks babe :)

Yuni Aisyah said...

bagus2 tips yg baik....hope kte terhindar dr jerawat..hikhik..:P

Siti Ruzana said...

@Yuni Aisyah hehe harap2 macam tuh laaa yea. hahah:P

Dila said...

Tips ni nak kena cuba , bbanyak juga jerawat kat muka nih

Post a Comment

ORIGINAL BLOG AND COPYRIGHT by SITI RUZANA