Saturday, 27 April 2013

Abang Abang Kakak Kakak , Please Help Me ?




Hye abang abang kakak kakak >< Act Anna nak mintak opinion ni . Anna ade apply KPTM macam gambar kat atas tuh then nasib menyebelahi Anna, so Anna dapat laa. Tu pon dalam bidang Diploma in Business Information Technology. Masalahnya KPTM ni pun tak banyak option sebenarnya. So pilih jelaa. Anna pilih ni pon pasal nya Anna nak ade backup. Anna kan ade apply upu jugak. Tapi upu tuh just for IPTA n POLI. So disebabkan Anna takut kalau Anna tak dapat IPTA ni, at least Anna ade backup KPTM ni. Kat upu tuh Anna banyak apply Science Computer. Ni pun tuka last minute sebab first kan Anna ade banyak apply pasal pengurusan n IT. Tapi mase Anna pegi Karnival Jom Masuk U tuh ari, kat Persada, ade orang tuh cakap, course IT ni laa yang banyak orang menganggur. Tu pasal laa terus tukar. Then tukar Science Comp ni kira Anna taw keje dia macam mane. Keje dia kira kita kena belajar buat website macam tuh. Kira ade jaminan pekerjaan laa. So Anna nak mintak pandangan laa kan, patut ke Anna amek yang KPTM ni ataupun Anna tunggu yang UPU ni? Result UPU ni pun bulan 5 nanti. So Anna nak tanya laa kan kalau sesape taw kalau Anna amek 2 course ni ape keje yang Anna bole dapat lepas dah grad nanti? Antara Business IT ngan Science Computer. ? Anyone please tell me ? Thank you :)


- Thanks for Reading . Do Like and Comment :) -

7 orang support Anna :):

Syeda Ehasz said...

Kita sebaya je. Hehe, Syeda pun tak tahu gak macam mana. Tapi kakak Syeda selalu cakap, kalau nak pilih kos baik pilih kos yang ada masa depan. By all means, lepas grad kita terus dapat kerja. Tak perlu pikir pasal kos tu susah ke tak :D

Zila Cecelia said...

Lagi baik anna amik form 6. kalau anna ambik diploma agak lama masanya and banyak perbelanjaan dan risiko yang perlu di hadapi. better form 6 lah sbb jimat masa. pastu prbelanjaan tak terlalu banyak. :D Akak da alami dua dua. belajar kat IPTA IPTS and Form 6. Tp, kalau anna nak ada jaminan masa depan better g spa lah. apply diploma separa perubatan sng ceta.

Nao Mei said...

kalau rasa adik dapat fokus dengan pilihan yang nie..terima lah...ya terpulang dengan adik..yang penting kita dapat ilmu kan..hihihi...rezeki halal ade kat mana-mana yang penting usaha, doa dan tawakal je dik

Iema Gurlz said...

ana tunggu result dr UPU la..
lg pun x lme lg kn
mne twu rezeki adq
nty, adq bley buat pilihan

Isabel Diaz said...

Lama lagi ke tarikh nak masuk KPTM tu? Kalau lama, saya sarankan tunggu UPU dululah..

Siti Ruzana said...

thanks akak akak n friends yg bg pendapat. insyaallah anna akan pertimbangkan :)

Rushamir hakimie said...

salam.saya skang study kos comp. science . rasenye ok dah pilihan kos tu. bergantung pada minat anna lah.sebab nanti senang je nak serap ilmu kalau dah memang minat.pendapat saya,better tunggu UPU,sementara tunggu tu masuk form 6 dlu.in case klau jadi pape ke..form 6 dapat back up. :)

Post a Comment

ORIGINAL BLOG AND COPYRIGHT by SITI RUZANA